Första läsåret med nya Matteboken
Det har redan gått ett läsår sedan vi lanserade nya Matteboken.se för Mattecentrum. Som man bör i slutet av terminen har vi utvärderat resultaten – hur gick det egentligen med besöken till sajten? Glädjande nog är resultatet positivt.
Antalet besök sedan lanseringen av nya Matteboken 14 oktober 2013 (t.o.m. 26 maj 2014) har gått upp 58% jämfört med samma period ett år tidigare. Totalt blev det 2 280 000 besök från 1 176 000 unika besökare. Besöksrekordet för en dag slogs så sent som 21 maj (dagarna innan nationella proven i Matte 1 & 2) då över 26 000 besök gjordes från 20 500 unika besökare. Ganska hissnande siffror!
Så var kommer alla nya besökare ifrån? I princip hela ökningen beror på mer trafik från Google. 1 702 000 besök kom från sökmotorer jämfört med 883 000 året innan. Direkttrafiken ökade under samma period med endast 25 000. Hur förklarar man den stora ökningen av söktrafik? Det kan inte förklaras av nytt innehåll på sajten, då det i stort sett är det samma som året innan. Så vad har ändrats som ger bättre SEO? Den stora skillnaden med nya Matteboken är att den på alla nivåer är byggd på ett mycket mer semantiskt korrekt sätt jämfört med tidigare. Både människor och sökmotorer kan tillgodogöra sig informationen enkelt. Det är många små detaljer som tillsammans har gett ett fantastiskt resultat i Googles ranking. Och då ska vi komma ihåg att gamla Matteboken inte rankade dåligt på något sätt. Nya Matteboken kommer etta på googlesökningar som ”matte”, ”matematik”, ”matte 1”, ”matte årskurs 5” osv. Den kommer etta eller tvåa på i princip alla matematiska uttryck som behandlas på sajten som ”pythagoras sats” – ofta före Wikipedia-artiklar! Den äger kort sagt matematiksökningar på den svenska webben. Det ger hög söktrafik.
Bryter vi ner sajten i dess olika årskurser ser vi att den relativt största ökningen har skett i de lägre årskurserna. Sidvisningarna för skolår 3-6 har ökat med i snitt över 240%, jämfört med 20% för gymnasiekurserna. Matteboken används nu mer jämnt över årskurserna än tidigare år.
Nya Matteboken introducerade övningsuppgifter för alla årskurser, med över 1000 uppgifter tillgängliga. Dessa har blivit en stor succé – över 3,4 miljoner övningsuppgifter har räknats sedan lanseringen, ca 15 000 uppgifter per dag.
Har det då skett någon förändring på hur länge besökarna stannar på sajten? Nej, besökslängden är sånär som på några sekunder samma som tidigare år – 5 min och 8 sekunder varar ett besök i snitt. Bryter man ner siffrorna visar det sig dock att besökarna som stannar mer än 3 minuter har ökat mer relativt andra besökare, men dessa vägs upp av en något ökad avvisningsfrekvens.
Bryter vi ner besöksantalet under dagen ser vi att det är förhållandevis jämnt utspritt, med en liten topp klockan 19-20 på vardagskvällar. Det tyder på att Matteboken används flitigt även under lektionstid i skolan. På lördagar räknas det minst, på söndagar toppar kvällen.
Mobilanvändningen har ökat under det senaste läsåret och står för 26% av alla enheter, mot 20% föregående läsår. Tablets har relativt sett ökat ännu mer och är nu på 13% jämfört med 6% året innan. Relationen mellan mobil och tablet varierar dock med ålder på besökaren, för årskurs 4 är det 11% mobiler och 28% tablets, medan Matte 1 ger ett omvänt förhållande med 33% mobiler och 12% tablets. Det verkar med andra ord vanligare att man har tillgång till en tablet innan man får sin egna mobil.
Besöksstatistiken från en av Sveriges största mattesajter visar att intresset för att lära sig matte på nätet växer snabbt och letar sig ner i åldrarna. Med mobiler och tablets får eleverna möjlighet att söka mattehjälp både hemma och i klassrummet. Vi ser en intressant utvecklingen med video, övningsuppgifter och forum som ger nya möjligheter till inlärning jämfört med traditionellt undervisningsmaterial. Det verkar som fler och fler elever väljer att drar nytta av dessa möjligheter.