Vi gillar webb som är begriplig. Som fyller en funktion. Det är den typ av lösningar vi bygger.

Obviuse planerar, designar, producerar och förvaltar webbplatser som är lätta att ta till sig. Vi tycker det är roligt och därför är vi bra på det.

Vi är Obviuse. En del uppenbart och en del användbart. Tillsammans något riktigt bra.

Mer om oss och om vad vi gör

Det här är viktigt för oss

Vi tror på att all kommunikation ska utgå från ett tydligt syfte. Den ska vara rak och begriplig. Den ska skapas med passion. Allt grundar sig i att vi respekterar mottagarens tid och tankekraft. Den tycker vi inte man ska slösa med.

Vi är noggranna när vi arbetar. Det krävs för att det ska bli bra. Vi använder inte paketlösningar eller färdiga mallar. Istället bygger vi webbplatser som från grunden är anpassade efter besökarens behov. Vi gör det för att besökaren förtjänar det. För oss är det viktigt och det är därför våra kunder anlitar oss. Det bygger deras affär.

Så här gör vi

Vårt mål är att göra riktigt bra webblösningar för våra kunder. När vi skapar en webbplats har vi ambitionen att leda utvecklingen på webben i den bransch som kunden verkar inom. Genom ett nära samarbete med kunden vill vi se till att detta försprång bibehålls över tid. Vi är stolta och glada över att vi har nått dit tillsammans med flera av våra kunder. Mäklarkedjan ERA har den mest intuitiva bostadsbeskrivningen på nätet. Carnegie Fonder ger en helhetsbild av sina fonder som ingen annan fondförvaltare kommer i närheten av.

Vi tycker inte att jobbet tar slut när en webbplats lanserats. Det är då det intressanta börjar. Att ständigt förbättra och anpassa både innehåll och teknik är det som krävs för att lösningen ska uppfylla sitt syfte, att driva kundens affär. Att förfina och slipa på en befintlig lösning, som både kommunikativt och tekniskt tillåter successiva förbättringar. Det driver oss.

Alla som jobbar på Obviuse är inblandade i det arbete som leder till en webbplats. Och alla ser den realiserade webblösningen som det viktigaste. Interaktionsdesign är inte en delleverans, den följer med hela vägen. Visuell design är inte färgläggning, den är en del av idéprocessen. Teknik är inget som knyter ihop säcken, den är med från början. Vi gillar att ifrågasätta varandra. Vi bollar lösningar och tänker iterativt. Det är resultatet av vårt gemensamma arbete som betyder något.

Våra case
Kontakta oss
Personer

Math Planet uppdaterad

Mattebokens systersajt mathplanet.com erbjuder hela den amerikanska high school-matten på ett ställe. Den har nu fått en ansiktslyfning till Mattebokens ramverk, en 8 år nyare webbplattform. Redan idag har den faktiskt något fler besökare än Matteboken, och fler lär det bli i den nya tappningen. 

Kodboken lever!

Kodcentrum är en fin organisation som verkar för att lära barn att programmera. De bedriver gratis Kodstugor runt om i Sverige, klassrumsundervisning för barn mellan 9-13 år. Nu har de tagit steget längre och lanserar Kodboken.se, en sajt där alla kan ta del av deras utbildningsmaterial. 

Vi har jobbat vidare med Mattebokens ramverk och utökat det för att stödja behoven som det lite annorlunda innehållet kräver. Ett av målen är att förenkla administrationen av undervisningsmaterialet och göra det möjligt för volontärer att hjälpa till att skapa innehåll på sajten. Programmeringsuppgifterna är därför publicerade på GitHub där alla kan föreslå förändringar och utökningar. Vi har byggt en koppling mellan Umbraco och GitHub där vi använder GitHub som datakälla till uppgiftssidorna. Ett upplägg som passar ändamålet utmärkt och låter materialet leva utanför det stängda CMS:et. 

Restaurangernas restaurangwebbar

Den klassiska stockholmsrestaurangen Grodan har tillsammans med Brasseriet, Ström- och Guldterrassen på Operan fått en ny digital kostym. Vi har anpassat en umbracoimplementation för att hålla i allt innehåll i deras mat- och dryckesmenyer, med möjlighet till utskrifter tänkta att användas i restaurangerna. Det är servisen själva som håller i innehållet med tanken att det är det enda stället de behöver mata in menyn på. Webbplatserna går även att automatöversätta vilket möjliggör hyggligt tillfredställande internationella versioner av menyera - även de utskriftsbara. All mat och dryck presenteras i ren HTML vilket självfallet leder till god indexerbarhet i sökmotorer. Allt gott helt enkelt, precis som det ska vara på restaurang. 

En ny meny

Matteboken och dess systersajter Formelsamlingen och danska Webmatematik har begåvats med en ny meny. Vid en första anblick ser den ut precis som den förra, men under ytan döljer sig en total omskrivning av koden. Klickar du runt märker du snart att den animerar mycket jämnare än förut, nu använder vi CSS-transitions som ger hårdvaruaccelererade animationer. Det märks speciellt på telefoner där känslan mer liknar en app än en webbsida. Vi har byggt bort den tidigare begränsningen på tre låsta nivåer i menyn, nu är antalet nivåer helt flexibelt. Det behövs för att vi ska kunna använda den för fler typer av innehåll och som grund för Mattecentrums framtida webbsatsningar. Som grädde på moset är koden numera även helt semantiskt korrekt med en nästlad liststruktur för bättre tillgänglighet. En ännu bättre meny helt enkelt.

AddSecure och Särnmark

Vi har haft en fantastiskt intensiv vår och därför har vi dessvärre inte hunnit berätta om allt vi gjort. Men bättre sent än aldrig tänker vi och presenterar här två intressanta webbplatser vi nyligen lanserat:

AddSecure är nordens största aktör inom säker kommunikation – i klarspråk den kritiska överföringen mellan en larmsändare och en larmcentral. Vi har tillsammans med våra grannar Vinnovera (som stått för front-end-utveckling) lanserat en helt ny webbplats åt dem. Fokus har legat på att presentera deras tekniskt avancerade produkter och tjänster på ett begripligt sätt. Det har resulterat i en fin filter-lösning och tydliga relationer mellan tjänster och hårdvara. Tekniskt har vi utgått från Umbraco CMS och byggt ett eget produktlager i detta, skräddarsytt för AddSecures speciella produktstruktur. Framöver kommer vi även få se en caseavdelning och mer övergripande information om säker kommunikation.

Särnmark är ett av Sveriges ledande företag inom personlig assistans. I höstas tog vi tillsammans med Susanne Tingstedt på ORD-ning! fram en kommunikativ strategi för deras digitala närvaro. Det har resulterat i en ny webbplats som riktar sig både till personer som söker personlig assistans och arbetssökande. Bland funktionaliteten hittar vi bokningsbara aktiviteter och utförliga presentationer av Särnmarks olika modeller för personlig assistans. Ett tillhörande extranät ger kunder och assisteneter tillgång till personligt anpassad information. Även denna webb är, kanske inte helt otippat, en Umbracolösning.

En ny ERA

När vi 2012 startade Obviuse var det till stor del för att ERA valde oss som partner. Ett stort förtroende som vi är är både stolta och tacksamma för. ERA var den första större sajt vi producerade och det var en härlig känsla när den gick live i september för snart tre år sedan. Sedan dess har vi haft ett nära samarbete som nu lett fram till en helt ny webbplats. 

En uppdaterad grafisk profil var den huvudsakliga anledningen till att webbplatsen behövde göras om. Det ledde fram till diskussioner om hela webbplatsens utformning och slutade i att vi förbättrade i stort sett alla delar av lösningen. Startsidan är nu mer fokuserad på vad besökarna letar efter, bostadslistning är både intuitiv och effektiv, och sajtens hjärta objektsidan – har ett snyggare och mer effektivt upplägg och ännu större bilder (givetvis högupplösta när det stöds). Den responsiva lösningen är också mer slipad och snabbare. 

Kort sagt är vi stolta över nya ERA. Eller som de själva uttryckte det – ”Ni har levererat Sveriges snyggaste mäklarsajt”. Tack återigen för förtroendet!

Uppdaterat: Läs vårt case på hur vi gjorde nya ERA

Topp100 är tillbaka!

Vi är tillbaka på Internetworlds Topp100-lista över Sveriges bästa webbplatser – samma eminenta kund men som förra gången men nu med modersajten Mattecentrum.se. Lustigt nog verkar 2014 inte fått någon lista alls då årets tävling kallas 2015 och förra årets pris delades ut för 2013 års bästa sajt. Skoj att vi är med hur som helst, nu håller vi tummarna för att vi tar hem kategorin bästa utbildningssajt i år.

Vi vann Användbarhetspriset!

Igår uppmärksammade Svenska Publishing-priset Matteboken med dess specialpris Användbarhetspriset! Motiveringen löd: För en underbar sajt med väl fungerande övningsuppgifter, instruktiva filmer och tydlig navigation.

Det är fantastiskt smickrande att vi får en utmärkelse inom just användbarhet, det känns som ett fint kvitto på vår strävan efter att sätta användarupplevelsen i centrum. Stort tack till Mattecentrum för ett grymt samarbete, och till Populär Kommunikation och dess jury för priset!

Läs mer om hur vi tog fram Matteboken
Se alla vinnare av Svenska Publishing-Priset 2014

Mattecentrum.se blir fin!

Vårt givande samarbete med Mattecentrum har resulterat i härliga projekt som Matteboken och Kodcentrum. Nu har det äntligen blivit dags att lansera en ny webbplats åt själva moderorganisationen. På nya Mattecentrum.se har alla kommunikativa behov tagits om hand – utöver presentation av organisationen och dess verksamhet kan elever även lätt hitta räknestugor i sin stad, kompletta med scheman och kartor. Bloggen har nu också hittat hem och ryms i samma ramverk. Självfallet är det anpassat för alla tänkbara enheter och skärmupplösningar. Som krydda på moset har vi använt css keyframe-animationer för att göra upplevelsen ännu trevligare. Ta gärna en titt på sidan, och varför inte kolla om du också kan hjälpa till på något sätt.

Ett minne för livet är obetalbart

Under veckan som gick lanserade vi nytt åt Travel Beyond, ett av de mer exklusiva varumärkena inom resebranschen. Byrån är en del av Unlimited Travel Group som vi jobbat åt tidigare. Den här gången producerade vi webbplatsen tillsammans med reklambyrån Berntzon Bylund, som stod för form och interaktion.

Titta gärna på resultatet på www.travelbeyond.se.

Alla goda ting är två?

Vi är nominerade till Svenska Publishing-Priset igen! I år har vi dock med två bidrag, både Matteboken och Världens Resor. Intressant nog är de i samma kategori, så vi tävlar i praktiken - bland andra - mot oss själva. Prisutdelningen är i början av oktober, håll tummarna tills dess!

Första läsåret med nya Matteboken

Det har redan gått ett läsår sedan vi lanserade nya Matteboken.se för Mattecentrum. Som man bör i slutet av terminen har vi utvärderat resultaten – hur gick det egentligen med besöken till sajten? Glädjande nog är resultatet positivt.

Antalet besök sedan lanseringen av nya Matteboken 14 oktober 2013 (t.o.m. 26 maj 2014) har gått upp 58% jämfört med samma period ett år tidigare. Totalt blev det 2 280 000 besök från 1 176 000 unika besökare. Besöksrekordet för en dag slogs så sent som 21 maj (dagarna innan nationella proven i Matte 1 & 2) då över 26 000 besök gjordes från 20 500 unika besökare. Ganska hissnande siffror!

Så var kommer alla nya besökare ifrån? I princip hela ökningen beror på mer trafik från Google. 1 702 000 besök kom från sökmotorer jämfört med 883 000 året innan. Direkttrafiken ökade under samma period med endast 25 000. Hur förklarar man den stora ökningen av söktrafik? Det kan inte förklaras av nytt innehåll på sajten, då det i stort sett är det samma som året innan. Så vad har ändrats som ger bättre SEO? Den stora skillnaden med nya Matteboken är att den på alla nivåer är byggd på ett mycket mer semantiskt korrekt sätt jämfört med tidigare. Både människor och sökmotorer kan tillgodogöra sig informationen enkelt. Det är många små detaljer som tillsammans har gett ett fantastiskt resultat i Googles ranking. Och då ska vi komma ihåg att gamla Matteboken inte rankade dåligt på något sätt. Nya Matteboken kommer etta på googlesökningar som ”matte”, ”matematik”, ”matte 1”, ”matte årskurs 5” osv. Den kommer etta eller tvåa på i princip alla matematiska uttryck som behandlas på sajten som ”pythagoras sats” – ofta före Wikipedia-artiklar! Den äger kort sagt matematiksökningar på den svenska webben. Det ger hög söktrafik.

Bryter vi ner sajten i dess olika årskurser ser vi att den relativt största ökningen har skett i de lägre årskurserna. Sidvisningarna för skolår 3-6 har ökat med i snitt över 240%, jämfört med 20% för gymnasiekurserna. Matteboken används nu mer jämnt över årskurserna än tidigare år.

Nya Matteboken introducerade övningsuppgifter för alla årskurser, med över 1000 uppgifter tillgängliga. Dessa har blivit en stor succé – över 3,4 miljoner övningsuppgifter har räknats sedan lanseringen, ca 15 000 uppgifter per dag.

Har det då skett någon förändring på hur länge besökarna stannar på sajten? Nej, besökslängden är sånär som på några sekunder samma som tidigare år – 5 min och 8 sekunder varar ett besök i snitt. Bryter man ner siffrorna visar det sig dock att besökarna som stannar mer än 3 minuter har ökat mer relativt andra besökare, men dessa vägs upp av en något ökad avvisningsfrekvens.

Bryter vi ner besöksantalet under dagen ser vi att det är förhållandevis jämnt utspritt, med en liten topp klockan 19-20 på vardagskvällar. Det tyder på att Matteboken används flitigt även under lektionstid i skolan. På lördagar räknas det minst, på söndagar toppar kvällen.

Mobilanvändningen har ökat under det senaste läsåret och står för 26% av alla enheter, mot 20% föregående läsår. Tablets har relativt sett ökat ännu mer och är nu på 13% jämfört med 6% året innan. Relationen mellan mobil och tablet varierar dock med ålder på besökaren, för årskurs 4 är det 11% mobiler och 28% tablets, medan Matte 1 ger ett omvänt förhållande med 33% mobiler och 12% tablets. Det verkar med andra ord vanligare att man har tillgång till en tablet innan man får sin egna mobil.

Besöksstatistiken från en av Sveriges största mattesajter visar att intresset för att lära sig matte på nätet växer snabbt och letar sig ner i åldrarna. Med mobiler och tablets får eleverna möjlighet att söka mattehjälp både hemma och i klassrummet. Vi ser en intressant utvecklingen med video, övningsuppgifter och forum som ger nya möjligheter till inlärning jämfört med traditionellt undervisningsmaterial. Det verkar som fler och fler elever väljer att drar nytta av dessa möjligheter.

Möjligheten att passa vidare det abstrakta tänket

Häromdan hade Kodcentrum sin första kodstuga någonsin på Carlsson skola i Stockholm. Så här beskriver Tor det självklara i valet att vara med som volontär:

När jag var 7 år gammal så kom det en man till vår skola, han hette Fredrik. Fredrik kom från Limhamns schackklubb och ville lära oss elever att spela schack. Jag vet inte varför jag nappade på erbjudandet men jag stannade kvar många kvällar efter skolan för att lära mig spelet. Det jag däremot vet är hur mycket det betytt för mig att jag gjorde det. Jag fick lära mig tänka abstrakt, inte att flytta pjäserna på brädet utan i huvudet; jag fick lära mig lösa problem; jag var tvungen att vara kreativ och jobba mot ett mål.

När jag var 28 träffade jag Johan Wendt. Johan kom från Perstorp och hade startat Mattecentrum, en organisation som hjälper barn och ungdomar med Mattematik. Jag har följt Johan sedan dess och blivit inspirerad av det arbete som han utför tillsammans med alla sina volontärer. Nu när Johan valt att starta Kodcentrum ser jag möjligheten att själv göra det Fredrik gjorde för oss: att inspirera barn till att tänka kreativt, abstrakt och att lösa problem. Jag tror att dessa egenskaper är viktiga för hur vi genom livet uppfattar oss själva och de utmaningar vi vågar ta oss ann. För precis som i schack så kommer vi ibland förlora och göra bort oss. Men livet har lärt mig att precis när ett parti är slut så startar ett nytt och den gången är vi ännu bättre rustade.

Obviuse har producerat www.kodcentrum.se som är byggd på Umbraco 7. Webbplatsen är därtill en del av en större, kommande, uppdatering av Mattecentrums webbplats. 

Det är en ära att få arbeta med organisationer som gör vad de kan för en bättre värld. Och det är fantastiskt att vi får vara en del av det arbetet.

Ny webbplats åt Världens Resor

I fredags lanserade vi en helt ny webbplats åt resebyrån Världens Resor. Ett roligt projekt med ett tacksamt ämne – exotiska resor till världens alla hörn. Det blev en ren och inspirerande sajt, så som vi gillar dom. Och kanske är detta sveriges första resebyråsajt utan ett bildspel?

Ta en titt på www.varldensresor.se.

Matteboken är nominerad till Internetworld Topp100

Vi är fantastiskt stolta över att Mattecentrums Matteboken är nominerad till Internetworld Topp100 2013 i kategorin utbildning.

Topp100 är en årligt återkommande utmärkelse för svenska webbplatser, den största oberoende tävlingen i sitt slag. 

Nya Matteboken är uppe!

Nu har vi släppt nytt åt vår kund Mattecentrum. Matteboken, en komplett mattebok över all skolmatte från årskurs 3, har fått ett nytt utseende och en sprillans ny uppgiftsmotor. 

Vi är stolta att presentera vårt alster på www.matteboken.se
Titta gärna hur projektet gick till i vår casebeskrivning.

ERA Sverige är nominerade till Svenska Publishing-priset

Vi är tillsammans med ERA Sverige nominerade till Svenska Publishing-Priset, Sveriges mest heltäckande grafiska kommunikationstävling. Vi tävlar i den digitala avdelningen för Bostad & Hem.

Till största del bedöms bidragen av en jury, emedan 20% av totalpoängen kommer från en publik röstning. Surfa gärna till sidan för röstning och hjälp oss!

Vi håller tummarna!

Värt att kämpa för

En av grundidéerna vi har för Obviuse är att vi ska behandla både våra befintliga och framtida kunder väl. Det är förstås på intet sätt en revolutionerande tanke, den är knappast unik och bör anses vara en självklarhet i alla kund- och leverantörsrelationer.

Några av oss som drog igång Obviuse har rötter inom restaurangbranschen. Där är kundens upplevelse absolut subjektiv, det är gästens humör som bestämmer huruvida denne kommer att vara nöjd efter besöket. Det är svårt att göra gäster nöjda på en restaurang. Mycket kan gå fel på vägen: kocken kan ha en dålig dag, servitören kan vara fantastiskt dålig på att balansera vinglas, eller den som valt stämningsmusiken kan vara tillfälligt döv. Det är extrema exempel, men det intressanta är att det mestadels ändå funkar.

Alla restauranger med självinsikt kämpar för att få nöjda gäster. De strävar alltid efter att göra det där lilla extra, de strävar efter att charma gästen genom mat, vin och bemötande. Det är så det borde vara. När väl rödvinsglaset har trillat ner i knät på damen med den vita klänningen så kämpar kyparen för att rätta till sitt misstag. Denne erbjuder självklart en kemtvätt som restaurangen står för och gästen bjuds på både det ena och det andra för att åter komma på gott humör. Det kommer inte alltid att fungera, men initiativet finns där. Och det är värt att kämpa för.

Vi tror på att vi kan ta mycket av dessa seder till vår nuvarande bransch.

När man studerar serviceyrken och ekonomin kring dem så får man med sig ett par räknestickor som man får med sig likt mantran:

 1. Om man har en nöjd gäst så kommer han/hon berätta det för en annan som kommer att besöka stället.
 2. Om man har en missnöjd gäst så kommer denne att berätta det för tio andra som inte kommer att bli gäster.
 3. Det är tio gånger så dyrt att få in nya gäster, jämfört med att få ett ytterligare besök från en tidigare gäst.

Med det i bakhuvudet så finns det endast ett alternativ för att driva ett framgångsrikt servicekoncept. Man måste ha nöjda kunder. Om vi översätter det till byråvärlden så måste vi kämpa både med de större projekten och det löpande förvaltningsarbetet för att få kunder som blir stamgäster.

Den traditionella byrån befolkas av ekonomiutbildade akademiker som sitter i ledningen och i säljavdelningar, de jobbar tillsammans med projektledare som är slipade inom struktur och inom det sociala. Därtill har vi producenterna, byråns kockar. På Obviuse är vi bara producenter, för vi vill använda våra kunders investering till att skapa värde. Vi gör det andra också, men vi har inga anställda som enbart gör det. På så sätt blir det möjligt för oss som producenter att ta ansvar på ett tydligare sätt.

Det är på grund av producenternas ansträngningar och iver som byrån kan skapa bra saker. Precis som det utan en driven kock inte blir det någon bra mat. Det som skapas med kärlek blir bra. Om det som producerats är bra så kommer det att uppskattas av köparen. Om köparen uppskattar leveranserna så är vi nöjda. Med lite flyt så kommer vi få fler kunder genom det och tappar således inte heller tio potentiella.

Det är kärleken till arbetet som är viktigast. Den kommer inte alltid gratis, men den är värd att kämpa för.

Mindset blir ännu bättre

Tillsammans med Mindset och Hansson Larsson på teknik har vi jobbat vidare med deras webbsida för sina öppna utbildningar. Bättre, snyggare, lekfullare sammanfattar förändringen. En naturlig fortsättning på ett bra samarbete helt enkelt! 

Anpassa innehållet efter höjd

Det vanliga sättet att jobba med responsive design är att kolla skärmen eller webbläsarfönstrets bredd och anpassa innehållet därefter. Vad som är lätt att förbise är att även skärmens höjd spelar en stor roll för upplevelsen.

@media only screen and (min-width:1280px)
{ 
  html { font-size:14px; }
}

Här har vi satt en media query som skalar upp innehållet när skärmens/webbläsarfönstrets bredd överstiger 1280 pixlar. Har besökaren en bredare skärm får den en större upplevelse. Detta tack vare att vi byggt sidan baserat på REM som gör att vi bara behöver ändra ett mått på ett ställe för att skala hela sidan. Läs mer om REM här.

Det är lätt att förbise är att skärmars aspect ratio skiljer sig rätt så mycket. Om besökaren sitter på en låg skärm, exempelvis en Microsoft Surface (i liggande läge) kommer skärmen förvisso vara över 1280 pixlar bred; den är hela 1366 pixlar bred. Men dess låga höjd kommer göra det svårt att få en överblick av sidan:

Lösningen på problemet är en vertikal media query:

@media only screen and (min-width:1280px) and (min-height:800px)
{ 
  html { font-size:14px; } 
}

... som gör att vår förändring inte slår in förrän besökaren sitter på en högre skärm än 800 pixlar. 

I det här fallet gör vi en enkel förändring på storleken på allt innehåll. Andra mer direkta användningsområden skulle kunna vara att anpassa höjden på listningsidor efter skärmens höjd. Eller göra en huvudmeny mindre eller större. Handlar det om en sida där det är viktigt med att visst innehåll hamnar ovanför The Fold™ går det att anpassa höjden.

Ett exempel är Apples Iphone-sida. Baserat på skärm/webbläsarhöjd ändras höjden på huvudbilden.

Om du sitter på en dator med hög upplösning (och en hyggligt modern webbläsare), testa att ändra webbläsarfönstrets höjd inne på den här sidan så ser du vad vi är ute efter!

Tankesättet har vi fått från den eminenta Trent Walton. Andra bra artiklar är Gognitions Go Vertical och Boagworlds Vertical Media Queries.

Uppmuntra en delning

Bra innehåll förtjänas att spridas. Facebooks Like-knapp fungerar för ändamålet, men ännu bättre är det om man kan få besökaren att dela sidan på Facebook själv. Då har länken större chans att överleva inläggsbombardemanget på folks flöden. Dela-knappar känns dock lite döda då de saknar räknaren som Like-knappen erbjuder.

Med ett litet anrop till OpenGraph kan man väcka delaknapparna till liv. Genom att ange hur många interaktioner en viss sida har på Facebook (likes, shares, kommentarer) får vi fram en siffra som vi visar i samband med knappen. Genast känns det hela lite mer intressant. 

En kärleksförklaring till en enhet

Alla som har byggt webbplatser har hamnat i en fundering och förhoppningsvis en diskussion om vilken enhet man ska använda som mått i sin CSS eller HTML. Det kan till synes vara en trivial fråga, men den är på intet sätt enkel. Inte förrän nu vill säga. För nu finns det en enhet som heter REM, eller Relative to Root Element.

Tidigare så har man haft möjlighet att välja mellan fyra varianter av enheter: Det klassiska pixelmåttet (px) - som baserat på att vi konsumerar webb på skärmar med pixlar känns naturlig; Punkter (pt) som med fördel används till utskriftsvarianter av webbplatser; Procentsatser (%) som ger en relativ storlek till det senaste bestämda måttet i objektmodellen; Och Relative to Element (em) som likt procentsatsen ger en relation till det senast satta.

När man bygger webbplatser med ramverk finns det en enorm fördel att bygga med relativa mått. Det finns däremot ett problem med att det gärna blir ganska komplext, procentsatser ger ingen egentlig uppfattning av hur stort ett element egentligen är (80% av 17px är vad?), och Relative to Element blir gärna abstrakt (0.8em av 1.7em är vad?).

Så, nu finns REM. Det är precis som det heter relativt till root-elementet i XML-strukturen som används. Det vill säga <html>. Kontentan är att vi kan sätta en font-size för just <html> som vi kan utgå från, för alla värden på webbplatsen. Konsekvensen blir att vi alltid kan räkna med enkla siffror. Om vi sätter att 1REM är 10px så är exempelvis 1.4rem alltid 14px. Därtill har vi möjligheten att skala webbplatsen genom att förändra en rad. Om vi ändrar fontstorleken på html från låt säga 10px till 12px så skalar allt upp, hela webbplatsen - inklusive all grafik som är definierade med REM. Att bygga adaptiva och/eller responsiva lösningar har aldrig varit så enkelt. Den senaste webbplatsen vi använde det i är Carnegie Fonder, som skalar mellan exempelvis desktop och stor desktop med just en förändring mellan 10px och 12px font-storleken i <html>.

Värt att nämna är att procentsatser för att definiera 1rem (ex: 62.5% som motsvarar 10px) inte fungerar i Internet Explorer 9. Å andra sidan har vi sen IE6s död inget behov av att sätta procentuella storlekar (IE6 kan inte skala fasta storlekar). Och, självfallet, hänger inte tidigare versioner än 9 av Internet Explorer med alls. Lösningen på det är att man får definera en fallback: "width:100px; width:10rem;".

Summa kardemumma är att vi har en enkel och hanterbar enhet. För alla storlekar som behöver sättas på en webbplats.
Framtiden är här.

Carnegie lanserad!

Det senaste halvåret har vi jobbat hårt med Carnegies nya webbplats. Det började med Carnegie Fonder, men resten av koncernen gillade vad vi gjorde och använde våra mallar. Det är en total makeover för banken som markerar starten på något nytt i företagets historia – ett mer transparant och öppet kunskapshus. Det yttrar sig på webbplatsen på flera sätt, bland annat i ett samlat kontextuellt nyhetsflöde, bättre och tydligare fondpresentation och fokus på vad besökarna faktiskt eftersöker. Ett responsivt ramverk och fintrimmat datalager gör upplevelsen extra trevlig. 

Vi har gjort informationsarkitektur, interaktionsdesign samt front-end och back-end. Nilsson Mace står för den grafiska designen. Slutresultatet är vi riktigt stolta över, ta en titt på www.carnegie.se/fonder. Mer utförlig information om projektet hittar ni i vårt Carnegie-case
 

Carnegie Kinafond i bred desktop samt mobilt 

Roberto är här

Fyra har blivit fem, Roberto Vega har tagit steget och blivit en fullvärdig Obviusemedlem. Det är vi väldigt glada över, Roberto är en riktigt vass utvecklare. Välkommen!

Chrome tillåter positionering med halvpixlar. Är det så det ska vara?

Vi har ett problem. Ett ganska stort problem. 
Det handlar varken om svält eller världskrig, men det är illa ändå. Här kommer ett tekniskt utspel om hur man som utvecklare hamnar i kläm när ny teknik inte har implementerats korrekt.

Webkit, och framför allt Chrome, har börjat tillåta positionering i pixlar som inte är heltal. Vi märkte det först när vi försökte lägga saker brevid varandra i en Google Maps-implementation. Det gick helt enkelt inte. Problematiken ligger i att markers, eller intressepunkter, placeras ut på givna pixelvärden som härleds via lattitud och langitud. När konverteringen görs kommer det ut flyttal, eller låt oss för enkelheten kalla dem decimaltal. Dessa decimaltal behöver avrundas för att passas in i rutmönstret som finns på en skärm. Konsekvensen blir att koordinaterna för vart saker ska ligga blir lite godtyckliga, det sker ingen avrundning till närmsta heltal, utan det landar lite här och var (inom ramen av en pixel). Det är med andra ord omöjligt att få html-element att ligga brevid varandra i Google Maps. 

En annan intressant, och för den delen irriterande konsekvens är att rendering av canvas blir suddig. Ibland. Det tog ett tag att lista ut varför, och hitta logik i det, men det visar sig att när bredden på webbläsarens viewport för ett HTML-dokument inte är jämnt delbart med två (när det är ett ojämnt pixelvärde i bredd) så får  canvas spel. 

Det är antagligen ett försvinnande problem, men det belyser problematiken med modern teknik som inte implementeras på rätt sätt. Vi gissar att Google (som levererar både Chrome och Maps) försöker ta höjd för högre pixeldensitet än vad som hitills har varit tillgänglig på webben. Apples Retinaskärmar och en hel del Androidenheter har ju helt fantastiska skärmar med hög upplösning (eller snarare pixeldensitet), Google strävar antagligen efter att inte halka efter.

Google: gör om och gör rätt.

Även facebook har gått på niten. Som ni kanske har märkt så hoppar deras ikoner runt ibland och logotypen är suddig. Det är samma anledning och samma fel.

ERA är lanserad!


ERA dator/telefon

Så var det äntligen dags. Vårt första stora släpp. Det är för våra vänner på mäklarkedjan ERA vi lanserar en helt ny webbplats. Låt oss förklara vad vi gjort. 

Mäklarsajter är lite speciella då de får majoriteten av trafiken från Hemnet. Därmed blir objektsidan inte sällan det första mötet med sajten (och ibland det enda). Utmaningen för ERA ligger därmed i att få till en bra objektsida, som ger besökaren all bostadsinformation och samtidigt puffar fördelarna med ERA och deras tjänster. Besökarna ska ju trots allt ofta sälja sin egen bostad inom kort och ett minnesvärt intryck är mycket värt.

Ni som är bevandrade i Hemnet-surfande vet säkert att att det finns två viktiga länkar från objekten på Hemnet, Läs mer om bostaden och Fler bilder. Den sistnämnda är den populärast av dessa med ca 65% av klicken. Problemet med denna länk är bara att all annan intressant information om bostaden går förlorad när besökaren landar på en ren bildsida, så som det fungerar på dagens mäklarsajter. 

Så hur löser man det? Genom att låta båda länkarna gå till samma sida givetvis. ERAs nya objektsida innehåller allt – ingenting är dolt. En sticky-meny följer med besökaren genom sidan och låter denna snabbt ta sig till de olika avdelningarna. Fler bilder-länken från Hemnet scrollar automatiskt ner och visar alla bilder i ett stort format. När bilderna är slut kommer besökaren naturligt vidare till den utökade objektbeskrivningen och får därmed all information om intresset finns. Inget mer klickande vidare till en riktigt objektsida, allt på ett ställe. En rätt självklar lösning egentligen. Sånt som vi gillar på Obviuse. 

Sen har vi också gjort allt annat man kan förvänta sig av en bra mäklarsida – bostadssök med auto-complete, en fiffig funktion för att hitta alla ERAs mäklare och en finfint optimerad teknisk lösning för bra prestanda. Och så är den responsive för er i farten. Och retina-anpassad för er med framtidens skärmar. Det bjuder ingen annan mäklarsajt på vad vi vet.

Är du ännu mer intresserad av vad vi gjort hittar du hela historien på vår case-sida. Eller ta en titt direkt på ERAs webbplats.

Gammalt och nytt, en notis om CMS

Det slog oss att vi inte ens nämnt att Umbraco 5 har lagts ner. Det blir ingen fortsatt utveckling. Alls. Det är på intet sätt en nyhet, men värd att notera. Eftersom vi har en av de få webbplatserna som faktiskt är byggd i femman så är det förstås synd, men vi böjer oss för det större goda. Det visade sig att den vägen de hade valt när det kommer till arkitektur inte var tillfredställande bra. Eller bra och bra, den var för bra. Den var för komplex. Vi tycker om Umbraco, och då framför allt communityn kring det. Det var dessvärre just där skon klämde: när femman blev ett monster i komplexitet hängde inte communuityn med. Gemene medlem hade inte möjlighet att sätta sig in i hur de skulle utveckla på/till plattformen. Beslutet att lägga ner var antagligen sunt. I retroperspektiv. När det levererades under keynoten till den årligt återkommande utvecklarkonferensen Codegarden så var det en chock. Nu, ett par månader senare, är det bra. Umbraco har kvar en del egenheter och en uns rena dåligheter, men Communityn har slutit upp och det finns en kämparglöd. Det har släppts ett par nya versioner av fyran sedan i juni - där en del fina saker från femman har lyfts in; och en del egenheter har åtgärdats. Vi tror fortfarande på Umbraco. Det är enkelt och roligt att utvecka i. Det är kul. 

En annan kul sak är att vi har ingått ett patnerskap med EPiServer. Vi har jobbat länge med EPi, och kommer inom en väldigt snar framtid kliva in i ett större projekt på den plattformen. Förhoppningsvis i version 7 som kommer inom en snar framtid. Det är i skrivande stund inte bestämt vilken version det blir, men det ombyggda redaktörsgränssnittet ser väldigt lovande ut. Att det finns förhandsgranskning i skärmbredder som motsvarar olika mobila enheter skadar förstås inte heller då webbplatsen kommer att byggas med responsiv layout. Förstås. För att inte nämna de nya rent tekniska smaskigheter som kommer. Vi ser fram emot att gå in i produktion!

Nilsson Mace lanserad

Ungefär samtidigt som vi drog igång Obviuse i vintras så startade även några vänner en digital design­byrå vid namn Nilsson Mace. Vi har hjälpt dom bygga en visitkorts-sajt i responsiv tappning. Vårt första släpp, och förmodligen vårt minsta :)

Ett tillfredsställande sätt att skala bilder

Likt alla andra som bygger responsiva webbplatser ställs vi inför ett problem: hur hanterar vi skalade bilder? Det brukar tas upp på alla seminarier där responsiv eller adaptiv webb diskuteras. Däremot brukar just den sliden försvinna fortare än kvickt. Det verkar inte vara någon som direkt vet – eller snarare har en bra lösning på det.

Det finns ett par saker att tänka på, dels vill man inte skala bilder hos klienten (besökaren), och inte heller prata för mycket med servern. Det försämmrar prestanda och användarupplevelse och bör således undvikas. Egentligen är den största problematiken att servern inte vet hur stort yta besökaren har i sin webbläsare. Allt annat går att komma runt med lite tänk, men just den nöten är klurig.

Det finns en hel del lösningar ute på webben, mer eller mindre innovativa. Under de gångna åren har det diskuterats flitigt i listor och på forum, W3C har skapat en egen communitysida för problematiken och det kommer säkert att komma något bra ur det. Till slut. Som det är nu har vi dessvärre inte hittat någon lösning som vi tycker är tillfredställande bra.

I väntan på att W3C ska bestämma sig väljer vi att bygga en egen lösning som är en kombination av server– och klientside­programmering och som bygger på markup och css såväl som javascript. Vi strävar efter att använda rätt teknik på rätt ställe och gärna kombineras. Å andra sidan går det tvärt emot W3Cs strävan efter att ha allt på en plats. Men innan vi har en picture–tagg som definierar olika bilder för olika storlekar får vi göra det bästa av situationen.

Den lösning vi byggt laddar in en liten version av bilden som vi sedan byter ut snarast möjligt. Vi sparar storleken på fönstret som en cookie och levererar sedan bilder som har anpassad storlek under det framtida besök på webbplatsen. Det innebär att vi minimerar extra nerladdning och ger bilder med maximal kvalitet till besökaren. Dessutom tar vi hänsyn till enheter med högupplösta skärmar med högre upplösning än en "vanlig" dator och leverar större bilder till dessa.

Under den tid det krävs för att bilden ska uppdateras ligger den tidigare bilden kvar, men sträckt till rätt mått. Det fina är att besökaren knappt märker att bilden byts, effekten blir enbart att bilderna plötsligt blir skarpare. Och vid nästa sidladdning är allt som det ska vara direkt. Som om servern visste. Magiskt, inte sant?

Titta på lösningen här: Responsive imagery

Obviuse April 2012 Edition

Vår webb har som ni kanske märkt fått en smärre ansiktslyftning. Mysigare ikoner, större cirklar, en mer genomtänkt meny och viktigast av allt: länkbara inlägg (kolla sökvägen när du scrollar!).

När vi får lite tid över nästa gång ska vi ge oss på dynamisk inladdning av innehåll också. En ständig utmaning att få in allt på en sida.

Sencha - från klarhet till klarhet

Vi utvecklar en mobil tjänst för närvaroregistrering.
Inlägget handlar inte om det, utan vill vi slå ett slag för HTML5 och JavaScript-ramverket Sencha som används för att härma en mobilapp. Fast som en webbplats.

Det har funnits ett tag. Vi har tittat lite på det tidigare men tyckt att det inte varit moget nog att använda kommersiellt. Nu när de däremot släppt en version 2.0 och dessutom ändrat sin licensmodell är det andra bullar.

Det fina med det är att vi hyggligt enkelt kan konsumera en webbplats i en smartphone - med i princip samma funktionalitet och look-and-feel som telefons inbyggda funktioner har. Vi kommer dessutom runt problematiken att en app behöver registreras; godkännas; och distribueras av App Store eller Android Market. Det finns funktionalitet i en telefon vi inte kan använda, men i vårt fall behövs inte kameran i telefonen och vår målgrupp är en utvald skara som själva kan lägga till webbsidan på sin Home Screen genom webbläsaren. 

Om man ändå vill göra en distibruerad app så finns det verktyg för att bygga skal som i sin tur laddar ner sidan. Med Sencha är det enklare, snabbare och i vårt fall bättre än att bygga en "riktig" app. Och dessutom stödjer den alla smartphones som har en vettig webbläsare - vi behöver inte bygga en för iPhone, och en för Android. 

Det är helt enkelt ett bra ramverk!
Kanske med lite märklig markup, men det vägs upp av en vacker (och rolig) scriptstruktur! 

Google Analytics på vår långa sajt

Vi vet av erfarenhet att statistik och mätning är viktigt och därför släpper vi aldrig en lösning utan att ha något form av statistikverktyg installerat.

Så när vi nu släppte vår egna sajt ställdes vi inför ett litet problem, hur vet vi vad som läses? Eftersom vår sajt bara är en lång lista av inlägg så kommer all vår statistik bara visa att besökarna varit inne på en sida (vilket i och för sig är sant). Vi behövde en enkel lösning för att kunna diffrentiera innehållet i Google Analytics (GA).

Fösta steget var att välja strategi i GA. Ska vi använda Event Tracking eller Virtual Pageviews?

Vi valde Virtual Pageviews eftesom vi vill öka på räknaren för de totala antalet sidvisningar. Event Tracking påverkar inte denna räknare. För andra ändamål så som utgående länkar eller fillänkar hade vi valt Event Tracking.

Koden för att spåra en virtual pageview i GA är:

_gaq.push( ['_trackPageview', '/virtual/employees'] );

Notera att vi prefixar vår virtual path med just "/virtual/" detta för att vi enkelt skall kunna sortera på detta i Google Analytics för att vå fram alla våra virtual pageviews.

Steg ett i statistikinsamlandet är klart. Steg två innefattar mera Javascript. Det vi måste göra är att hålla reda vår sidas olika innehåll och när dessa kommer in i besökarens viewport. För att hålla koll på detta använder vi oss av ett javascriptbibliotek som heter jquery-waypoints. Sätter vi ihop allt blir koden:

$("#employess").waypoints({
  handler: function(event,direction){
    _gaq.push( ['_trackPageview', '/virtual/employees'] ); 
  }
}); 

Något förenklat, vi vill ju inte mäta 100 gånger om något scrollar upp och ner, vi vill kanske inte heller mäta om någon bara snabbt scrollar förbi ;)

Stack'em high

Direkt när vi bestämt designen på vår nya sida så kände vi att vi var tvunga att stacka "menyn". Så efter någon timmes joxande och en del pixelputtande är vi rätt nöjda med resultatet, dock inte med javascripten som ska få sig en genomgång i kväll.

Annars en bra och produktiv dag på kontoret. Vi önskar våra kunder och vänner en trevlig helg så ses vi nästa vecka.

Samma tid och samma lokal ; )

Premiär!

I dag den första februari 2012 slog Obviuse upp sina portar, vilket också är anledningen till att den här webbplatsen har kommit till världen.

Den är byggd på purfärska CMS:et Umbraco 5 och tro det eller ej, men under de 2 dagar vi tog fram sajten lyckades Umbraco släppa ett par nya versioner av produkten. Kul tänkte vi och migrerade sajten två gånger. Alltid spännande med tidiga versioner!

Annan kuriosa är att designen är helt upplösningsoberoende då vi enbart använder vektorbaserade SVG bilder. Aldrig mer taggiga cirklar : )